Den blå tråd i børneafdelingen U5 til U12

INDHOLD
- Målsætning for børneafdelingen
- Træning i børneafdelingen U5 til U12
- MINI Freja / U5-U6
- Aldersrelateret træning U7-U9
- Aldersrelateret træning U10-U12
DEN BLÅ TRÅD for Aalborg Frejas børneafdeling sætter retningen for hvordan træningen organiseres for børn under 12 år.
Sammen med Aalborg Frejas børne- og ungdomspolitik sætter det rammerne for fodboldtræningen i klubben.
Målsætning for børneafdelingen
- Fodbold i Aalborg Freja skal være et naturligt samlingssted for alle unge mennesker, hvorfor der skal være plads til alle uanset niveau og ambitioner. Alle børne/ungdomsspillere skal have mulighed for at spille fodbold, ud fra de sportslige målsætninger og forudsætninger spillerne har, så alle får positive oplevelser ved at spille fodbold i Aalborg Freja.
- At fremme socialt samvær, så vi skaber et klubliv, der er til gavn for alle vores medlemmer.
Træning i børneafdelingen U5 til U12
Træningen i Aalborg Freja skal foregå med den enkelte spiller i centrum. Vi vil selvfølgelig gerne vinde, men førsteprioriteten er at udvikle spillere, hvorfor træningen primært skal tilpasses den enkelte spiller og sekundært holdet.
Grundlaget for træningen i børneafdelingen er DBUs Børnesyn og FUN-danmentals.
FUN-damentals: Spillerne udvikler de vigtigste basale færdigheder, der danner fundamentet for yderligere udvikling. FUN-damentals udtrykker både, at træning skal være sjov og at det primære skal være at udvikle de basale fundamentale færdigheder.
Træningens indhold
Træningen skal sikre, at børnene har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der gør:
- at de elsker at komme til træning, og fortsætter med at spille fodbold.
- at de kan samarbejde.
- at de lærer at vise respekt for hinanden.
- at de respekterer regler.
- at de kan anerkende deres egen fysiske formåen.
- at de har tilegnet sig forudsætningerne for at lære de tekniske færdigheder.
- at de anerkender fysiske forskelle mellem sig selv og andre.
For at sikre at den blå tråd er gennemgående i alle afdelinger, er det vigtigt, at træningen indeholder følgende punkter:
- At der er et fast trænerteam: 1 træner pr 8 spiller og at der er en cheftræner med ansvar for hele årgangen.
- Der er et træningsprogram: spillerne har krav på en velforberedt træner.
- At opvarmningen foregår med bold: børn skal ikke løbe rundt om banen uden bold.
- At der er en bold til hver spiller.
- At der er en god stemning: børnene føler sig trygge i et godt miljø, hvor der er plads til masser af fejltagelser og vildskud – men ikke mobning.
- At sikre mange boldberøringer: Det er vigtigt, at der er så mange boldberøringer i træningen som overhovedet muligt for at udvikle spillernes teknik. (Mål: 1000 berøringer i et træningspas.)
- At der spilles på små områder: børn skal spille fodbold – ikke løbe fodbold.
- Træningen foregår i mindre grupper: 6-10 i samme øvelse.
- Spilleren er i centrum: Alle børn udvikler sig forskelligt, hvorfor de har krav på en træning, der giver barnet udfordringer og udvikler det teknisk, taktisk, fysisk og mentalt.
- At trænere roterer mellem de forskellige træningsgrupper.
- At trænerne modtager regelmæssig supervision, gennem observation og feedback.
- Et godt og trygt læringsmiljø.
MINI Freja / U5-U6
MINI Freja er afdelingen for alle vores mindste medlemmer fra 5 år og ned.
For barnet og de fleste forældre er omgivelserne med baner og klubhus uvante. Derfor skal der de første par år skabes tryghed, så der bliver skabt et gunstigt indlæringsmiljø med afpassede lege samt et passende tempo i indlæringen.
Børnenes fysiske (motoriske) færdigheder bliver udviklet i legen med fodbolden.
MINI Freja består af 2 dele: Et aktivt miljø hvor der er fokus på aktiv leg med bold og rekvisitter i samspillet mellem forældre og børn. Det kan både være rene forældrestyrede aktiviteter (f. eks “Familiebold i Freja Hallen”) eller mere struktureret træning (f. eks et ugentligt U5/U6 træningspas).
Hver halvsæson (august /april) gennemføres et U5/U6 forløb med særligt fokus på nye spillere og forældre. Forløbet består at 5 træningspas, hvori der indgår et forældremøde der skal klæde forældre på til at stå for den fortsatte træning.
Fodboldfilosofi og den sociale adfærd
- Alle børn skal adgang til en bold
- Meget fokus på leg
- Det skal være sjovt
- Der er plads til alle
Indhold
Basisteknisk træning:
- Fodboldkoordination
- Lodret vristspark
- Løb med bolden
- Modtagelse
Fysisk træning:
- Skal kun foregå gennem leg og bevægelse
- Koordination og motorik
- Løbeskoling
Mental træning:
- Indre motivation
- Glæde
- Trivsel
- Kompetencer
Andet:
- Prøve forskellige pladser
- Bruge begge ben
- Masser af gentagelser
Taktisk træning:
Der er ikke noget specifikt taktisk fokus i denne aldersgruppe. Børn kan i denne alder ikke tænke abstrakt, hvorfor specifik taktisk træning vil være næsten umulig for dem at lære.
Man bør ikke bruge mere tid på taktisk træning end den, der måtte forekomme, når børnene spiller småspil. Gennem småspil – 1v1, 2v2, 3v3 og 4v4 – vil børnene få en fornemmelse af, hvad taktik er, uden at træneren stopper og forklarer taktiske situationer.
Udfordringer / Særlige opmærksomhedspunkter
- At få de voksne til at fokusere på holdet/årgangen/klubben og ikke kun på sit eget barn.
- Opdeling af hold kan volde problemer. Skal man dele dem op efter kunnen, kammerater eller børnehave?
- Skal man dele spillerne op til træningen, hvis tilslutningen af børn bliver over en vist antal? I givet fald hvordan deler man så trænerne og lederne (forældrene) op?
- Hvordan tager man imod nye spillere (og forældre) i ens årgang?
- Hvordan skal omgangstonen og adfærden være?
- Hvordan håndterer man mobning eller anden uacceptabel adfærd?
Konklusion
Det vigtigste på dette alderstrin er, at det skal være sjovt, og at det skal foregå gennem leg. Basistræningen trænes bedst gennem leg og spil, hvor børnene vil opleve mange udfordringer med færdighederne. I basisteknik skal færdighederne ikke trænes enkeltstående og isoleret, men som en helhed gennem leg og småspil.
Fokus er på leg og bevægelse samt trivsel.
Aldersrelateret træning U7-U9
Aalborg Freja med klubhus og baner er nu formodentlig velkendt for både forældre og barn. Sociale og fodboldmæssige færdigheder skal nu gå hånd i hånd. Såvel de fodboldmæssige som de sociale spilleregler skal begynde at være fastlagt. Sprogbrug, samværsformer og indsats mod mobning er blot nogle af de emner, som skal være fastlagt og videreformidlet til alle forældre og spillere.
I DBUs turnering er der en udvikling fra 3:3 mands kampe (U7) til 5:5 mands kampe (U8). Det kræver at man i højere grad indføre spillerne i nogle enkle taktiske elementer. Det er dog vigtigt, at dette ikke kommer til at fylde i træningen og kan bruges mest som en forberedelse ved opvarmning til kampe.
Fodboldfilosofi og den sociale adfærd
- Alle børn skal have en bold til træning
- Meget fokus på legen og mindre på fodboldspillet
- Det skal være sjovt
- Der er plads til alle
- Jævnbyrdighed i kampe tilstræbes
Indhold af træningen
Basisteknisk træning:
- Fodboldkoordination
- Lodret vristspark
- Løb med bolden / Driblinger
- Modtagelse
Fysisk træning:
- Skal kun foregå gennem leg og bevægelse med bold
- Koordination og motorik
- Løbeskoling
Mental træning:
- Indre motivation
- Glæde
- Trivsel
- Kompetencer
Andet:
- Prøv forskellige pladser
- Brug begge ben
Trænerens redskaber:
- Vis / forklar / Vis
- Stop / Frys
- Aktivitetshjulet
- Masser af gentagelser
Taktisk træning:
Der er ikke noget specifikt taktisk fokus i denne aldersgruppe. Børn kan i denne alder ikke tænke abstrakt, hvorfor specifik taktisk træning vil være næsten umulig for dem at lære. Spillet er træneren: Man bør ikke bruge mere tid på taktisk træning end den, der måtte forekomme, når børnene spiller småspil. Gennem småspil – 1v1, 2v2, 3v3 og 4v4 – vil børnene få en fornemmelse af, hvad taktik er, uden at træneren stopper og forklarer taktiske situationer.
De 4 roller i børnefodbold
I børnefodbold arbejder vi ikke med fastlåste spillertyper, men med fire grundlæggende roller, som alle spillere skal trænes i: Boldholder, Medspiller, Presspiller og Støttespiller.
- Boldholder: Spilleren, der har bolden, og som skal træffe beslutninger om at aflevere, drible eller afslutte.
- Medspiller: En spiller, der aktivt søger at støtte boldholderen ved at bevæge sig i gunstige positioner og skabe afleveringsmuligheder.
- Presspiller: Den spiller, der er tættest på modstanderens boldholder og skal forsøge at generobre bolden ved at presse hurtigt og intelligent.
- Støttespiller: Spilleren, der positionerer sig for at sikre defensiv balance, dække en modstander eller være klar til at opsnappe bolden, hvis den bliver løs.
Disse roller giver børnene en grundlæggende forståelse af spillet både offensivt og defensivt og hjælper dem med at træffe hurtige beslutninger i kampsituationer.
Trænerens rolle
Det er trænerens ansvar at tilrettelægge aldersrelaterede øvelser og aktiviteter, hvor alle fire roller er repræsenteret. Øvelserne bør spejle kampsituationer, så børnene lærer gennem spil. Småspil som 1v1, 2v2, 3v3 og 4v4 er særligt effektive til at udvikle taktisk forståelse, da de skaber mange gentagelser af spilhandlinger i et naturligt flow.
Målet er at gøre taktisk træning sjov, intuitiv og spilbaseret, så børnene udvikler sig i et trygt og motiverende miljø.
Det gode kampmiljø
Fra omkring U7 kommer fodboldspillet til at fylde mere for børnene og de har en større lyst til at tage med til kamp og stævne. Fodboldkampe kan være en stor oplevelse for børn, men det er vigtigt at de voksne omkring dem har fokus på at skabe et godt, trygt og udviklende kampmiljø.
For barnet kan det være liv eller død om de vinder en fodboldkamp, men for de voksne bør resultatet af fodboldkamp ikke fylde. En børnekamp skal være et rum for læring, hvor man under skærpet pres har mulighed for at dygtiggøre sig. Spillerne må ikke være bange for at lave fejl og skal mødes anerkende og opmuntrende af de voksne omkring dem.
Principper for kamp i Aalborg Frejas børneafdeling
- Fair play - Vi siger god kamp, og tak for kamp. Vi jubler ved scoring, men vi hovere ikke. Vi behandler modstanderne med respekt og viser hensyn.
- Udvikling, ikke resultater. Udvikling kommer ALTID før resultater: børnene spiller mod hinanden - de voksne spiller med hinanden.
- Respekt for kampleder/dommer - accepter og respekter dommerens beslutninger.
- Lige Meget Spilletid
- Coaching frem for styring - Lad spillerne spille fodbold, mens trænerne analysere og giver feedback. Aldrig snak til boldholderen, han/hun har travlt!
Principper for 3v3 (U6/U7)
- Ingen faste positioner
- Ingen bagerste mand (“målmand”) - alle spillere skal opmuntres til at deltage i det fremadrettede spil.
- Målsøgende - alle spillere skal have lov til at opsøge mulighederne for at score et mål.
- Coaching på et absolut minimum: Aldrig snak til boldholderen, han/hun har travlt!
- Ingen coaching fra forældre på sidelinjen!
Principper for 5v5 (U8 - U10)
- Spilleren løser spillet: Ingen faste placeringer på banen. Lad spillerne finde deres plads, alt efter situationen.
- Kend de 4 roller: Boldholder, Medspiller, Presspil, Støttespiller
- Fokus på “vi-har-bolden” kontra “de-har-bolden”.
- Taktisk udgangspunkt 1-1-3: 1 målmand, 1 forsvar, 3 midtbane
- Målsøgende: Prioriter og anerkend fremadrettet spil, der søger mod afslutninger.
- Målmanden sætter bolden i gang langs græsset.
- Der skiftes målmand mellem kampene.
- Ingen faste positioner - ingen specialisering.
- Ingen coaching fra forældre på sidelinjen!
Udfordringer / Særlige opmærksomhedspunkter
- At få de voksne til at fokusere på holdet/årgangen/klubben og ikke kun på sit eget barn.
- Opdeling af hold kan volde problemer. Skal man dele dem op efter kunnen, kammerater eller skole?
- Skal der etableres særlige pigehold?
- Skal man dele spillerne op til træningen, hvis tilslutningen af børn bliver over et vist antal? I givet fald hvordan deler man så trænerne og lederne (forældrene) op?
- Hvordan tager man imod nye spillere (og forældre) i ens årgang?
- Hvordan skal omgangstonen og adfærden være?
- Hvordan håndterer man mobning eller anden uacceptabel adfærd?
Udfordringer kan både italesættes i træner- og forældremøder og i samarbejde med klubbens børneudviklingstræner kan man finde passende løsninger for afdelingen.
Konklusion
Det vigtigste på dette alderstrin er, at det skal være sjovt, og at det skal foregå gennem leg. Basistræningen trænes bedst gennem leg og spil, hvor børnene vil opleve mange udfordringer med færdighederne. I basisteknik skal færdighederne ikke trænes enkeltstående og isoleret, men som en helhed gennem leg og småspil.
Fokus er på leg og bevægelse samt trivsel.
Aldersrelateret træning U10-U12
Sociale og fodboldmæssige færdigheder skal nu gå hånd i hånd. Såvel de fodboldmæssige som de sociale spilleregler skal begynde at være fastlagt. Sprogbrug, samværsformer og indsats mod mobning er blot nogle af de emner, som skal være fastlagt og videreformidlet til alle forældre og spillere.
Fodboldfilosofi og den sociale adfærd:
- Alle børn skal have en bold til træning
- Det skal være sjovt
- Der er plads til alle
- Jævnbyrdighed i kampe og træning tilstræbes
Teknisk træning:
- 1. berøring
- Vendinger
- Driblinger
- Finter
- Hovedstød
- Sparkeformer (indersidespark & halvliggende vristspark & yderside)
Taktisk træning:
Spillet er træneren: Man bør ikke bruge mere tid på taktisk træning end den, der måtte forekomme, når børnene spiller småspil. Gennem småspil – 1v1 – 5v5 vil børnene få en fornemmelse af, hvad taktik er, uden at træneren stopper og forklarer taktiske situationer.
De 4 roller i børnefodbold
I børnefodbold arbejder vi ikke med fastlåste spillertyper, men med fire grundlæggende roller, som alle spillere skal trænes i: Boldholder, Medspiller, Presspiller og Støttespiller.
- Boldholder: Spilleren, der har bolden, og som skal træffe beslutninger om at aflevere, drible eller afslutte.
- Medspiller: En spiller, der aktivt søger at støtte boldholderen ved at bevæge sig i gunstige positioner og skabe afleveringsmuligheder.
- Presspiller: Den spiller, der er tættest på modstanderens boldholder og skal forsøge at generobre bolden ved at presse hurtigt og intelligent.
- Støttespiller: Spilleren, der positionerer sig for at sikre defensiv balance, dække en modstander eller være klar til at opsnappe bolden, hvis den bliver løs.
Disse roller giver børnene en grundlæggende forståelse af spillet både offensivt og defensivt og hjælper dem med at træffe hurtige beslutninger i kampsituationer.
Trænerens rolle
Det er trænerens ansvar at tilrettelægge aldersrelaterede øvelser og aktiviteter, hvor alle fire roller er repræsenteret. Øvelserne bør spejle kampsituationer, så børnene lærer gennem spil. Småspil som 1v1, 2v2, 3v3 og 4v4 er særligt effektive til at udvikle taktisk forståelse, da de skaber mange gentagelser af spilhandlinger i et naturligt flow.
Målet er at gøre taktisk træning sjov, intuitiv og spilbaseret, så børnene udvikler sig i et trygt og motiverende miljø.
Fysisk træning:
- Begyndende fysisk træning
- Løbeskoling
- Hurtighedstræning
- Hurtige fødder
Mental træning:
- Indre motivation
- Målsætning
- Parathed
- Fokus
Andet:
- Blive mere bevidst om holdspillet
- Motivere til selvtræning
- Prøve forskellige pladser
- Bruge begge ben
Udfordringer:
- At få de voksne til at fokusere på holdet/årgangen/klubben og ikke kun på sit eget barn.
- Skal man dele spillerne op til træningen, hvis tilslutningen af børn bliver over et vist antal?
- Hvordan opdeler man så trænerne og lederne (forældrene) i afdelingen?
- Hvordan tager man imod nye spillere (og forældre) i ens årgang?
- Hvordan skal omgangstonen og adfærden være?
- Hvordan håndterer man mobning eller anden uacceptabel adfærd?
Udfordringer kan både italesættes i træner- og forældremøder og i samarbejde med klubbens børneudviklingstræner kan man finde passende løsninger for afdelingen.
Principper for kamp i Aalborg Frejas børneafdeling
- Fair play - Vi siger god kamp, og tak for kamp. Vi jubler ved scoring, men vi hovere ikke. Vi behandler modstanderne med respekt og viser hensyn.
- Udvikling, ikke resultater. Udvikling kommer ALTID før resultater: børnene spiller mod hinanden - de voksne spiller med hinanden.
- Respekt for kampleder/dommer - accepter og respekter dommerens beslutninger.
- Lige Meget Spilletid
- Coaching frem for styring - Lad spillerne spille fodbold, mens trænerne analysere og giver feedback. Aldrig snak til boldholderen, han/hun har travlt!
Principper for 5v5 (U8 - U10)
- Spilleren løser spillet: Ingen faste placeringer på banen. Lad spillerne finde deres plads, alt efter situationen.
- Kend de 4 roller: Boldholder, Medspiller, Presspiller, Støttespiller
- Fokus på “vi-har-bolden” kontra “de-har-bolden”.
- Taktisk udgangspunkt 1-1-3: 1 målmand, 1 forsvar, 3 midtbane
- Målsøgende: Prioriter og anerkend fremadrettet spil, der søger mod afslutninger.
- Målmanden sætter bolden i gang langs græsset.
- Der skiftes målmand mellem kampene.
- Ingen faste positioner - ingen specialisering.
- Ingen coaching fra forældre på sidelinjen!
Principper for 8v8
- Spilleren løser spillet:
- Kend de 4 roller: Boldholder, Medspiller, Presspiller, Støttespiller²
- Fokus på “vi-har-bolden” kontra “de-har-bolden”.
- Taktisk udgangspunkt 2-3-2
- Målsøgende: Prioriter og anerkend fremadrettet spil, der søger mod afslutninger.
- Målmanden sætter bolden i gang langs græsset.
- Ingen faste positioner - ingen specialisering.
- Ingen coaching fra forældre på sidelinjen!
Konklusion
Fokuspunktet i denne aldersgruppe er positiv oplevelse med at spille fodbold. Spillet skal foregå på spillernes præmisser, hvilket indebærer, at man må lade børnene få frikvarter, hvor de kan sidde i græsset og slappe af, skyde på mål eller lege.
Børnene skal i denne periode have mange boldberøringer, hvilket vil sige små områder, små grupper, tilvænningsøvelser, der er tilpasset spillernes modenhed samt fodbold lignende øvelser.
Fra de bliver 9 år kan børnene begynde at tænke abstrakt, hvorfor man så småt kan begynde at køre taktisk træning. Men fokus bør fortsat primært være at udvikle de tekniske egenskaber gennem spil.
StillingHerrer Jyllandsserien 1 - Forår 2025 • Pulje 1
Pos. | Hold | Kampe | V | U | T | Point | |
1 | VRI | 1 | 1 | 0 | 0 | 6 | |
2 | Aalborg Freja | 1 | 1 | 0 | 0 | 5 | |
3 | Aalborg KFUM | 1 | 1 | 0 | 0 | 3 | |
4 | Viborg FF | 1 | 1 | 0 | 0 | 3 | |
5 | Løgstør IF | 1 | 0 | 0 | 1 | 1 | |
6 | Vejgaard B | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 | |
7 | AaB | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 | |
8 | VSK Aarhus | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 |
StillingKv. 1. Division Slutspil • Pulje 1
Pos. | Hold | Kampe | V | U | T | Point | |
1 | F.C. København | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2 | Næstved HG | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
3 | Varde IF | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
4 | AaB | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
5 | Aalborg Freja | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |